Kutatás és fejlesztés | KORAX Gépgyár Kft.
HU
EN
RU

Egyedi multi-materiális raklap gyártósor technológiai kutatása, kifejlesztése és speciális műanyag hajtogatási technológia megvalósítása

Projekt megnevezése: Egyedi multi-materiális raklap gyártósor technológiai kutatása, kifejlesztése és speciális műanyag hajtogatási technológia megvalósítása

A támogatás összege: 465 519 924 Ft

Projekt leírása (általános leírás, műszaki adatok): A projekt keretében egy olyan kompakt gyártási technológiai eljárás és multi-materiális raklap gyártósor kerül kialakításra, amely biztosítja a tömeggyártást, az egyedi igények kielégítését és a gyártósor könnyű helyi telepítését. A raklapgyártó gépsor elemei egymással online kapcsolatban állnak és a gyártási folyamatnak megfelelő munkautasítást – termék specifikusan – számítógép vezérlés adja ki. Egy ilyen automatizált gyártó gépsor esetén szenzor technikával, kamerák segítségével történő pozíció ellenőrzéssel és a technológiai lépések paramétereinek folyamatos ellenőrzésével biztosítható a folyamatos, hibamentes gyártás. A gyártó gépsor egységeinek és a megelőző rendszerek és munkafolyamatainak kutatásai során olyan technológiai újításokat vezetünk be, melyek segítségével a gyártás technikájából adódó anyagsérüléseket, az alapanyag alakításából eredő túlzott (káros) behatásokat minimalizálni tudjuk, így az alapanyagot feleslegesen nem terhelve, minimalizáljuk a selejt áruk arányát. Mivel a végtermékek túlnyomó részt rétegelt, szendvics szerkezetűek, így a gyártás során biztosítani kell az alkotórészek megfelelő szilárdságú rögzítését, kötését is. A kötés az alapanyag típusától függően ragasztásos, vagy hegesztéses megoldással valósítható meg, azonban a komplett összeállító részegységben installált modulok a két különböző rögzítési technológiát támogatni tudják. A berendezés komplikáltsága az egyedi méretű kialakításoktól és a multi-materiális anyaghasználatból ered, mivel a papír és/vagy a műanyag alapú elő termékek más-más feldolgozási paramétereket igényelnek. A KORAX Gépgyár Kft. által kifejlesztésre kerülő gyártás-technológia különlegessége a szabadalmaztatott hajtogatási minta, ami kiemelkedő védelmet ad a karton-, műanyag raklapok számára, továbbá teherbírásában felveszi a versenyt a fa raklapokkal.

Kedvezményezett megnevezése neve: KORAX Gépgyár Kft.

Közreműködő szervezet neve és elérhetősége: Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal, 1077 Budapest, Kéthly Anna tér 1. http://nkfih.gov.hu/

Mintaoltalommal védett lépőlemezek beépítésével emberi fogyasztásra alkalmas szójacsíra előállítására és tartósítására alkalmas speciális technológiai sor és a gyártási technológia kialakítása

Projekt megnevezése: Mintaoltalommal védett lépőlemezek beépítésével emberi fogyasztásra alkalmas szójacsíra előállítására és tartósítására alkalmas speciális technológiai sor és a gyártási technológia kialakítása

A támogatás összege: 72 488 093 Ft

Projekt leírása: A szójacsírázatatási eljárás ma a világban nem ismeretes és amely folyamatot partnerünk szabadalommal védett le a világ számos országában. A projekt szellemi hozzáadott értéke az emberi fogyasztásra alkalmas egészséges élelmiszer alapanyag előállító technológia és annak cél szerinti speciális gyártóberendezései, különös újdonság a kombinált nagyüzemi csíráztató és hőkezelő berendezés és technológia, amire idáig még laboratóriumi kísérletek sem voltak.
Projektünk eredménye a szójacsíráztatási folyamat pontos, nagyüzemi körülmények között is alkalmazható technológiai paraméterek meghatározása, egy komplett kisüzemi technológiai sor, valamint egy nagyüzemi csíráztató-hőkezelő kombinált berendezés prototípusának elkészítése, tesztelése a saját Formatervezési Mintaoltalommal rendelkező perforált lemezalkatrészeink beépítésével. Legalább 2 különböző méretű göngyöleg, vagy eszközmosó berendezés terveinek és min. 1 prototípusának elkészítése, tesztelése a csíráztatási technológia rendkívüli higiéniai előírások által megkövetelt, eddig nem létező szárítási paramétereket biztosító új szárító, lefúvató egységgel, vízvisszaforgató, extra energia- és víztakarékos kivitelben.
Végeredmény: bemutatható, működő kiskapacitású, komplett szójacsíráztató és tartósító technológiai sor, a végén mosóberendezéssel, technológiai leírással, paraméterekkel, azaz teljes gyártási know-how-al.

Konténer rakodó berendezés

Az RTS Furmia gépparkja, a Rolling Trans System a következő elemekből áll:
- RTS 500, 600, 300 Konténer átrakó-család
- RTS 100, 101 Közbenső raktár és osztályozómező
- RTS 200 Halmozó szerkezet a RTS 100-ra, fixen szerelve

Az átrakó szerkezet "vízszintesen" dolgozik, INHOTRA rendelkezései szerint, tehát a konténer vagy a cseretartály a tüskékről csak függőleges irányban kerül felemelésre, és kizárólag vízszintesen mozog. Ezzel a mozgásfolyamattal biztosított, hogy az átrakodás a síneken a felső vezeték alatt elvégezhető.
A közbenső raktár és az osztályozó mező kizárólag vízszintesen dolgozik, sakktáblaszerűen, észak-dél vagy kelet-nyugat irányban. A konténerek egy gurulós rakfelületre kerülnek, ami teljesen automatikusan mozog. A szerkezet egy RTS 200 halmozóval van kiegészítve, mellyel egymásra rakhatók a cseretartályok, pl. ISO konténer teljesen megrakodott állapotban 3 db, üresen pedig maximum 5 db halmozható egymásra.
Az RTS Furmia gépcsalád minden tagja ipari robotként számítógéppel vezérelt, és egymás közötti automatikus üzemeltetésre tervezett a vasúttal. Ha a környező terület megfelelően ki van építve (pl. vonatforgalom vezérlőállomással) a megfelelő helynél még egy teljesen automata működést is ki lehet képezni. Ezt a verziót távlati célnak tekintjük. Álláspontunk szerint ehhez az üzemi felépítéshez egységes gördülő anyagokat és tartályokat kell alkalmazni. Fix vasúti - menetrend mellett, a közeledő vonat elektronikus előrejelzése (darabszám, kocsik helyzete, konténer - helyek üres/foglalt, be és kiszálló konténer) szigorúan szükséges feltétel ahhoz, hogy a készülék optimálisan vezérelhető és alkalmazható legyen.

Sajátosságok
A következőkben a RTS Furmia rendszer előnyeit taglaljuk, összehasonlítva a jelenlegi konténerrakodó és -kezelő technológiákkal szemben, mint daru bakállvány, mobil daru, terminál kocsi. Bár nagy kapacitásra is alkalmas, az RTS Furmia rendszer a decentralizációt célozza meg, a kombinált rakományforgalom elterjesztése érdekében.
Ezért ez a termináltechnológia elsősorban a kis és közepes berendezéseket célozza meg, azaz az INHOTRA-terminológia szerint:
Közepes terminál: 120 - 480 ITU/nap 2-8 vonat/nap
Kicsi terminál: 120 ITU/nap -ig 2 vonat/nap
Mini terminál: 40 ITU/nap -ig vagoncsoport
(Megjegyzés: 1 ITU megfelel egy normál rakományegységnek 20 lábas ISO konténer vagy nagyobb)

Még egy fontos sajátossága van az RTS átrakó szerkezetnek, hogy függőlegesen a fő mozgásirányához képest (párhuzamosan az út nyomvonal és a sín között) mindkét oldalon konténert tud rakodni. Ez valójában átrakómozgás. Abban az esetben, ha mindkét jármű egyidőben jelen van, pl. vonatszerelvényről teherautóra történő rakodáskor, ha nem, akkor a konténert köztesen tárolják (puffer) a földre lerakva, vagy az RTS 100 válogató felületen.

RTS 300 és 600 Furmia átrakó készülék
Ahogy már a rendszer leírásnál is említettük az RTS Furmia fejlesztőcsapata az ajánlatok folyamatos javítására törekszik. A gyakorlati tapasztalatokat a fejlesztéseknél folyamatosan figyelembe veszik.
A kísérleti üzemek tevékenysége, az első prototípussal RTS 500 Furmia - Zürich-i teherpályaudvaron és a Dietikon terminálon - azt mutatták, hogy a vonat cserélhető tartályainak szélessége és kialakítása gyakran nem tartja be a szabványban előírtakat. Ez az automatikus átrakodásnál problémákhoz vezetett a kitolható gerenda ("villa") esetében, túl gyakran kellett kézi üzemmódra átállítani.
Az úgynevezett "oldalsó tartók" teljesen megrakodott 40 lábas ISO konténerrel sikeresen lettek tesztelve. A mért deformációk, az elvárások szerint a normális követelményeknek megfelelnek. Utána számolva igazolható, hogy a 150kN tolóteljesítményt (A.11) az oldalsó tartóknál, teljesen megrakodott állapotban sem érik el. Mégis ez a megfogási módszer az ISO 3874 szabványban csak a 20 lábas konténerre engedélyezett. A "top lift"-nél minden ilyen probléma megoldott, ez a legszélesebb körben alkalmazott módszere a konténerrakodásnak.
A fenti kérdésekre az RTS 300/600 Furmia átrakodó készülék fejlesztése adja a megfelelő választ. Értelem szerint ennél is a világszerte elterjedt Spreader-technológia kerül alkalmazásra a konténerek megfogásához.
A bevált részei az RTS 500 átrakodó készüléknek az RTS 600 modellnél is alkalmazásra kerültek. Az alsó gerenda ("villa") teleszkópikus fogóként az emelőkeret felső peremére kerül. Ezáltal a forgócsap lefelé beszerelhető, így az ISO-sarokütközők felülről foghatók meg. Erre lehet egy igazi Spreader-t fogókarokkal felfüggeszteni. Ez az univerzális készülék minden szabványos tartályt, ISO szerint 20 láb nagyságtól át tud rakodni.
Egyszerűsített formában, csak "top lift" -tel felszerelve, az RTS 600 készüléket kb. 35% -al olcsóban tudjuk kínálni. Ezt a modellt az ISO konténerek gyors átrakodáshoz (kb. 1 perc) ajánljuk.
Az RTS 300 Furmia átrakodó készülék rendelkezik egy a mozgó kocsira fixen felszerelt emelőkerettel. Erre kerülnek a felső peremhez a teleszkópikus fogók. Ezáltal nincs szükség futómacskára, a gerenda integrálva van az emelőkerethez. A mozgás folyamata egyszerűsített. A magas, hidraulikus mozgatású emelőkeret lehetővé teszi a konténerek egymásra rakását.
Az RTS 300/600 sorozat a fejlesztés aktuális állását mutatja a horizontális átrakodás területén. Az első prototípus pozitív tulajdonságai szisztematikusan tovább lettek fejlesztve, a gyenge pontok pedig innovatív fejlesztés eredményeként legyőzve. A következetes felhasználása a "top lift" fogási módszernek, illetve a mozgási folyamat leegyszerűsítése a vevői igényeknek eleget tesznek.
A jelenlegi fejlesztéseket a Nemzeti Kutatási és Technológiai Hivatal EUREKA programjának keretien belül tudjuk megvalósítani konzorciumi társainkkal:

Fejlesztés és szabadalom:
MIKON Kft. mérnök és tervező
Alkotás utca 31/fsz. 1.
H-1123 Budapest

Gyártás és Szerelés:
KORAX Gépgyár Kft.

Vezérlés és hajtás, ellátás és garancia:
Gamma Digital Kft.
Petzval József u. 52.
1119 Budapest

Nyitva tartás

Üzem:
Hétfő - Péntek: 06:30 - 14:30

Vállalkozási iroda:
Hétfő - Péntek: 08:00 - 16:00

Elérhetőség

2300, Ráckeve, Sillingi u. 30

Tel: +36/24 485 402
Központi e-mail cím: pbox@korax.hu

Közösség

Korax Gépgyár - lemezmegmunkálás, lézervágás
Minden jog fenntartva! © Korax - Napnet